Hova menjünk gyerekekkel Izraelben? – Tel Aviv és környéke

Izrael nagyon gyerekközpontú hely. Bárhova megyünk, egy kis játszótérbe biztosan belebotlunk. ha mégsincs, akkor is nyugodtan hagyjuk a gyerekeket szabadon mászkálni, nem nagyon tudnak olyat tenni, hogy kiakadjon rajta a környezetünk. Ugyanez vonatkozik a kutyákra is. Az időjárás lehetővé teszi, hogy az esős napokon kívül szinte az év egészében élvezzük a szabadban töltött időt. A városi parkok a szülőknek pihenést, a gyerekeknek élményeket biztosítanak. Ha egy mód van rá, vigyünk magunkkal itthonról (vagy esetleg vegyünk kint) egy kis műanyag motort vagy rollert, mert úgy sokkal jobban fogják élvezni a gyerekek a szabadban töltött időt és a városi sétákat!! Többszörösen megtérül a cipekedés és helyhiány okozta kényelmetlenség. 

ÉRKEZÉS ÉS INDULÁS

Fel és leszálláskor érdemes előkészíteni a fényképezőgépet, mert a legtöbb esetben a gépről tisztán látnii szinte egész Tel Avivot. A reptéren is – mint szinte mendenhol Izraelben – van mini-játszótér, így szórakoztatóan telik a várakozás a gyerekekkel az indulásra ( a hatalmas üzletekről nem is beszélve).

IMG_4303 IMG_4327

TEL AVIV TENGERPART

httpv://www.youtube.com/watch?v=7ojxOPDazaM&list=PLGFuEF3I9x2uOztrRL8wU6oxMkA7xg4Ae

A tengerpart egész évben kellemes kikapcsolódást nyújt az egész családnak. Nyáron nem ajánlatos kint lenni 11 és 16 óra között. Télen érdemes gumicsizmát vinni, hogy a gyerekek tudjanak pancsolni és homokozni akkor is, ha nincs olyan jó idő. A naplemente tiszta időben gyönyörű látvány.  Tel Avivban a Bograshov Beach a legkellemesebb, a szállodasor és Jaffó képe megunhatatlan.

IMG_5378 DSCN5524 IMG_0381 DSCN6481

HERZLIYA PITUACH

Ha nyugodtabb és tisztább tengerpartra vágyunk, érdemes utazni 10-15 percet Herzliya Pituah tengerpartjára. A fürdőzés mellett egy kisebb bevásárlóközpont és egy kikötő tele éttermekkel kellemes időtöltést biztosít.

IMG_4673 IMG_4655

GORDON USZODA

Ha már elegünk van a sok homokból, de a strandolást még szeretnénk élvezni, akkor irány a tengerpartra épült Gordon uszoda! A medencék vize enyhén sós, van hideg, kifejezetetten úszómedence, egy melegebb de szintén nagy, és egy kicsi gyerekmedence (a Dávid csillag alakú vászon alatt van a képen), mely fölött árnyékoló van (nagy kincs nyáron!). A belépőjegy elég drága, de egész nap ki-be lehet benni vele.

tel aviv tengerpart gordon2

TEL AVIV PARK HAYARKON

A Park Hayarkon Tel Aviv északi részén terül el a nyugat-keleti irányba, választóvonaéként Tel Aviv és Ramat Aviv között. A tengerparti végén van a Port, ahol üzletek és éttermek biztosítják a pezsgő  nappali és éjszakai életet egyaránt. A Parkban a nap minden órájában sportoló, futó, bicikliző, babakocsit toló emberekkel találkozhatunk, kiépített futó és bicikli pályával. A parkot egy kisebb folyó választja ketté, amin csónakázni, kenuzni lehet, de úszni tilos. Hat kert, egy kisebb állatkert, kültéri edzőterem, mászófal, foci, kosárlabda és tensizpályák és játszóterek teszik hangulatossá és hasznossá a parkban töltött időt. Szombaton és ünnepnapokon piknikező családok százai ülnek a füben, sokan itt ünneplik a gyerekek születésnapját is.

Tel Avivba jól működőd bicikli bérlő rendszer van kialakítva. A zöld biciklik és állomásaik 2-3 utcánként megtalálhatóak. Sajnos használatukhoz regisztrálni kell a neten, viszont fél óra ingyenes, és bármelyik állomáson ott lehet hagyni (lsd. képen).

fotó 1IMG_5931

IMG_5826 IMG_5919

IMG_5640 IMG_5816

HERZLIYA PARK / JÁTSZÓTÉR

Hertzlián akár hosszú órakát is eltölthetünk a gyerekekkel a parkban, ahol ez a hatalmas mászóka-csúszda rendszer, hinták, omega és gyönyörű zöld környezet vár ránk.  Este is ki van világítva, a könnyi esti elalvás garantált utána. A park mellett van egy oriási bevásárlóközpont (Sivát Hákohávim).

IMG_4716 img-2758784

IMG_1590 IMG_4715

 

MEYMADION ÉS PARK SHEFAYIM – VIZIPARKOK

Nyáron egy egész napos hűsítő program ellátogatni a kér vizipark egyikébe. A Meymadion Tel Avivban van a Hayarkon parkban Ramat Ganhoz közel.  Kibutz Shefayim 15 perc autóval Tel Avivtól északra. A nagyobb csúszdákon van korhatár, de a legtöbb játékot az egészen kicsik is élvezhetik. Van úszómedence is, ami alkalmas úszásra.

DSCN7286 DSCN7291

DSCN7253DSCN7300

TEL AVIV MÚZEUM

A Tel Aviv Múzeum -1 szintjén van a gyerekeknek egy foglalkoztató szoba, ahol Andy Warhol stílusban nyomatokat és arcképet készíthetnek, fényképet készíthetnek magukról New York-ban és a Pop Art legjellegzetesebb tárgyaival ismerkedhetnek.

IMG_4474 IMG_4511

Israel museum IMG_4596 IMG_4592 IMG_4609

A múzeum új szárnyában látható egy nagyon érdekes 27 méter hosszú különböző anyagokból készült “sárkány”,  melynek részei és “kezei” az épület minden emeletére benyúlnak. A gyerekek fantáziáját megmozgatja, amint más és más szögből ismerkednek a száz szinben és anyagban pompázó teremtménnyel.

IMG_4532 IMG_4579 IMG_4525 IMG_4569

KÁRMEL PIAC ÉS KÖRNYÉKE

A Kármel piac (suk hákármel) szombat kivételével mindig tele van emberekkel – főleg pénteken van nagy tömeg. Rengeteg finomságot, friss gyümölcsöt, zöldséget, pékárút, magvakat árulnak. De ha 2000 Ft-os Burberry sálra és ékszerre vágyunk, akkor is itt a helyünk! Megéri itt megvenni az ajándékokat a rokonoknak / barátoknak. A környékbeli utcákon egy teljes napot bőven eltölthetünk (Shenkin, King George, Allemby, kicsit arrébb a Rotschild.IMG_5557 IMG_5584 IMG_5599 DSCN7220
IMG_5462
 IMG_5473

Péntek délután azonban pillanatok alatt leereszkednek a redőnyök és kiürülnek az utcák. Vasárnap reggel pedig kezdődik a nyüzsgés elölről.

IMG_4453 IMG_4456

NAHALAT BENJAMIN

Kedden és pénteken a Nahalat Benyamin utcában (a Karmel piac melletti utca) iparművészek, festők, ékszerészek árulják saját készítésű tárgyaikat. Az egyedi kézműves munkák fából, üvegből, anyagból, ezüstből, aranyból készülnek, gyakran ott helyben, a szemünk láttára.  Minden korosztály talál magának nézegetnivalót a kavalkádban.

IMG_5503 IMG_5520 IMG_5504 IMG_5567 IMG_5481 IMG_5527

 

IMG_2388

ROTHSCHILD ÚT

A Rothschild út 10 perc sétára van a piactól. Mára már szinte az összes régi Bauhaus épületet felújították, és jó néhány modern épületet is építettek a hosszú utcában, melyen közepén végighúzódik egy sétáló rész. A Rothschild 16. szám alatti épületben kiáltották ki Izrael államát, melynek emlékét egy kis múzeum őrzi, melynek berendezését nem változtatták meg azóta sem. A Rothschild út másik végén (ami nem egy rövid, de nagyon szép séta) van a Hábima – Nmezeti Színház és koncertterem.

IMG_4435 (1) IMG_4432

 

IMG_1901

DIZENGOFF

Szinte Tel Aviv jelképévé vált a Dizengoff út szökőkútja, és az utca végén található nagy bevásárlóközpont. A rengeteg látnivalónak, “megvenni valónak” és ennivalónak köszönthetően könnyedén el lehet tölteni a két épületből álló központ néhány órát. Kedden és pénteken régiség piac üzemel a szökőkút melletti téren. Nagy leárazásokkal találkozhatunk az üzleteben az év szinte bármely időszakában. A gyerekek számára is itt találunk mini-játszóteret.

DSCN5513IMG_4361 IMG_4362IMG_4368

IMG_4371 (1) IMG_4905

PORT – NÁMÁL – KIKÖTŐ

Tel Aviv északi részén, Ramat Aviv határán van a kikötő, ami egy igazi túrista hely. Rengeteg (elég drága) éttermet, üzletet, piacot találhat ott a látogató, kellemes és romatikus sétánkat a tenger felől jövő szellő még a nyári hőségben is kellemessé teszi. Június elejétől augusztus végéig egészen egyedi, zenés Szombatköszöntő Istentisztelet (Kábálát Sábát) résztvevői lehetünk, miközben a naplementét csodálhatjuk a háttérben. Az imákat különböző zenei stílusban adja elő a Beit Tefila rabbija és zenekara.

JAFFO

Kihagyhatatlan élmény felmenni Jaffóra, sétálni egyet és lenézni a tengerpartra. Érdemes felmenni egyszer nappal, egyszer pedig este.

DSCN1478 DSCN7740

RAMAT AVIV

Ramat Aviv Tel Avivtól északi körzete.  Itt található a Tel Avivi Egyetem campus, benne a Diaszpóra Múzeum. Ha már arra járunk, érdemes bemenni a bevásárlóközpotba is (Ramat Aviv Mall), mert különösen szép, tágas és hangulatos.

IMG_4909 IMG_4910 IMG_4911IMG_4920

SAFARI RAMAT GÁN

A Safari Ramat Gán kb. 20 perc autóút Tel Aviv belvárosától (persze forgalmtól függően változik). A Safariba autóval kell bemenni, a területen az állatok szabadon mozognak, és odajönnek az autóhoz némi élelem reményében. A Safari honlapján sok fontos információt találunk, érdemes megnézni látogatás előtt (pl. állatok etetésének időpontja, safari vonat indulásának időpontja).

izrael safariimages

GÁN HÁIR

A Gán Háir egy családias hanguatú, közepén teljesen nyitott két szintes bevásárlóközpont. A földszinten nagyon jól megépített ingyenes játszóház működik. Az épület a Városháza (magas és csúny épület) mellett van, ahol megölték Jichák Rabint. Egy körbekerített kis emlékhely őrzi a dragikus eseményt (ne számítsunk valami nagy látványra). A Városháza előtti tágas tér őrzi Rabin nevét, amely koncertek, könyvvásárok, extrém sportok úzésének, vizicsaták és gyakran tüntetések helyszíne.

   ganair4 ganair2

ganair ganair3

IMG_5461 IMG_5453

HÁTÁHÁNÁ

A Táháná egy kis kulturközpont Tel Aviv és Jaffó között a tengerparti úton. 1892-1948 között vonatállomás volt, innen jön a neve: Táháná= állomás. A nagy területen kisebb-nagyobb épületek állnak, melyek kiállításoknak, éttermeknek, kulturális eseményeknek, kirakodó vásároknak, gyerekprogramonak, koncerteknek adnak otthont. A régi idők hangulata és a modern művészeti irányzatok remekül összhangban vannak az “állomáson”, ahova éppen befut gy mozdony a síneken. A gyerekeknek hozzunk valamilyen játékot, mert az épületek annyira nem fogják őket érdekelni, de egy kismotorral vagy labdával kényelmes eljátszhatnak, amég mi nézelődün.

Hátáháná Tel aviv 3043

NEVE TZEDEK

Neve Tzedek, Tel Aviv művész és bohémnegyede, a város déli részén fekszik közel a tengerhez . A pár utcából álló kis városrész hihetetlen tempóban épül és szépül, A 20. század elején épült alacsony házai és Tel Aviv modern negyedének modern magas épületei jól tükrözik a város színességét. Érdemes lasan sétálni az utcáin, bekukucskálni a kertekbe, megfigyelni az apró részleteket.

IMG_1885 IMG_1882 IMG_1855 IMG_1869

 

 

Az adott cikk linkje: https://zsidongo.hu/izrael-tel-aviv-gyerekekkel/